Brownie z fasoli, czy to jest smaczne?
Myśląc o takim cieście pewnie zastanawiacie się czy jest smaczne, owszem jest i to bardzo, ja je uwielbiam, moja rodzinka też!
Śmiało, przygotujcie to ciasto w swoim domu i sami się przekonajcie :)
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej z puszki (2 puszki po 400g, po odcedzeniu jedna ma 200g)
- 3 jajka
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki miodu/melasy
- 3 łyżki kakao
- 40g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
- 40g orzechów
- 20g migdałów
- 20g rodzynek/żurawiny
- cynamon
- sól
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić dodając odrobinę soli na sztywną pianę. Fasolę wypłukać, dodać banana, miód lub melasę i zblendować na jednolitą masę. Dodać kakao, cynamon, sodę i sól. Czekoladę i bakalie rozdrobnić i dodać do masy, następnie delikatnie dodać do niej ubite białka i wymieszać. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Ciasto jest mocno czekoladowe, a dzięki czekoladzie, owocom i bakaliom fajnie miękkie i lekko wilgotne.
Więcej informacji na temat dań bez alergenów znajdziecie na portalu www.mojealergie.pl.
Smacznego :)
PS Koniecznie pochwalcie się swoimi wypiekami i oznaczajcie mnie na zdjęciach, a także dajcie znać, czy chcecie więcej przepisów na smaczne i zdrowe pyszności?
Mhhmmm.. ale kusisz, a tu trzeba dbać o linię po porodzie :)
OdpowiedzUsuńKochana, to jak najbardziej takie ciasto jest dla Ciebie :) Jest bardzo dietetyczne, możesz jeść śmiało.
UsuńRobiłam podobne bardzo często, ale jak już je zrobię to nie mogę się oderwać :D
OdpowiedzUsuńhehe, to wciąga
UsuńPotwierdzam przepyszne! Do tego jakie zdrowe :) fasoli nie czuć w ogóle. Dzięki za super przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, dobre przepisy niech się roznoszą :)
Usuńjadłam kiedyś takie ciasto, faktycznie jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńZgadza się i kto by pomyślał, co?
UsuńBardzo lubię fasolowe brownie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ale zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńWOW! Zrobię na pewno! Wygląda jak piernik, i jestem ciekawa smaku. Nic dziwnego że nikt się nie skapnie że to placek z fasoli ;-)
OdpowiedzUsuńte puszki fasoli to jakiej wielkości?
OdpowiedzUsuńFaktycznie nie dodałam tego w przepisie, już poprawiłam. 2 puszki po 400g, po odcedzeniu jedna ma 200g.
Usuńwięcej niż uwielbiam !!!
OdpowiedzUsuńmniam! już kradnę przepis i poproszę więcej takich, najlepiej bardzo dietetycznych.
OdpowiedzUsuńExtra, zaglądaj, niedługo coś nowego :)
UsuńMuszę w końcu wypróbować :D Ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto jest bardzo czekoladowe, sama sprawdź :)
UsuńJakiej wielkości blaszkę użyć?
OdpowiedzUsuńMoja ma 22,5x22,5cm :)
Usuń